top of page

Smart Cities: la tecnologia en mans de la ciutat


Es calcula que al 2050 el 70% de la població mundial viurà en ciutats, això per si sol podria no ser un problema, però si tenim en compte que les ciutats generen el 80% de les emissions de CO2 i consumeixen el 75% dels recursos energètics, la situació es complica una mica més.

Les tecnologies de la informació i la comunicació estan agafant un paper fonamental a l’hora de gestionar els recursos energètics dels nuclis urbans i minimitzar la contaminació en tots els seus aspectes.

Si preguntéssim a 50 persones com definirien el concepte Smart Cities, estic segur que no hi hauria cap definició semblant, perquè aquesta idea engloba tants factors que cada persona ho definiria d’una forma o una altra depenent de la proximitat dels mateixos. Tot i així, una de les definicions més completes que podem trobar ens la dóna la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), que descriu les Smart Cities de la següent forma: “Una ciutat intel·ligent i sostenible és una ciutat innovadora que utilitza tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i altres mitjans per millorar la qualitat de vida, l'eficiència de l'operació i els serveis urbans, i la competitivitat, alhora que garanteix que compleix amb les necessitats de les generacions presents i futures pel que fa als aspectes econòmics, socials i ambientals".

El primer cop que es va sentir a parlar de les va ser a finals del 2006, tot i que no va ser fins el 2011 que va començar a agafar força, convertint-se en tot un fenomen que encara avui en dia es troba present en qualsevol conversa.

Però realment és tant nou aquest concepte? Com podem observar en les gràfiques extretes de , aquest procés d’innovació i millora de la ciutat ve de molt enrere i s’ha anomenat de formes molt diverses: Growth City, Sustainable City, Creative City i ara Smart Cities.

Molts veuen darrera aquests conceptes una estratègia que duen a terme les grans empreses per vendre als governs les últimes novetats tecnològiques, però el que no es pot posar en dubte és que amb l’arribada de les noves tecnologies de les TIC, hi ha hagut un salt qualitatiu gegant que ha obert les portes a moltes oportunitats que fins ara eren inimaginables.

En definitiva estem començant a viure un procés que veiem molt llunyà, però que ja està canviant les ciutats i amb elles les persones que l’habiten, que hauran de canvia la seva mentalitat i el seu estil de vida per aprendre a conviure en aquesta nova realitat.

Una cosa està clara, la tecnologia ha arribat per quedar-se i haurem de ser nosaltres els que ens adaptem a ella.


Featured Posts
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No hay tags aún.
bottom of page